Merhaba Bora bey. Ticari gayrimenkul piyasasında sık duyduğumuz Built to suit nedir, açıklayabilir misiniz?
Merhaba Bora bey. Ticari gayrimenkul piyasasında sık duyduğumuz Built to suit nedir, açıklayabilir misiniz?
Merhaba
Firmalar işletmelerini büyütme ihtiyacı hissettiklerinde minimum masraf ile maksimum faydaya ulaşabilecekleri projeleri değerlendiririler. Fakat terzi işi uygun bir işletme alanı bulmak zor olduğundan, mevcut alternatifleri değerlendirmek ve uyum sağlamak zorunda kalırlar. Bu da iş süreci boyunca beklenmedik problemleri berberinde getirir.
Piyasadaki alternatiflerin yetersiz kaldığı durumlarda, ihtiyaca özgü proje geliştirme olarakta adlandırılabilecek “Built to Suit” metodu yurtdışında başarı ile uygulanan bir model olarak uzun bir süredir uygulanmaktadır. Bu modelin en büyük özelliği, arsa sahibinin veya geliştiricinin kiracı firma ile anlaşarak mülk özelliğini detaylı belirleyerek proje hazırlaması ve inşaasını finanse etmesidir. Bu sayede ihtiyaç sahibi firma uzun bir süre FAALİYETİNE KESİNTİSİSZ DEVAM EDEBİLECEĞİ ihtiyacına özel bir alana kavuşurken, mülk sahibi ise feshedilemez bir kontrat ile kendisini garanti altına almış olur.
Bu modelde tasarımda söz sahibi Kiracı firma olduğu için, dış görünüm, kat alanları, üretim alanları ve açık alanlar gibi önemli detayları ihtiyac özgü bir şekilde tasarlanmalıdır. Tasarım tercihleri ne kadar hassas yapılırsa o kadar kayıp alan sarfiyatı azalır. Ancak Built to suit metodu ile uygulanan projeler standartlardan uzak yapılar inşa etmek anlamına gelmemektedir. Ne kadar standarda ve bir çok sektöre uygun bir proje yapılırsa, kontrat sonunda başka bir kiracı firma bulamama ihtimali o kadar azalır.
Ülkemizde son yıllarda özellikle ülkemizde yatırım yapmayı hedefleyen uluslararası firmalar tarafından bu metodun sık tercih edilmeye başlandığını ve başarı ile uygulandığını görmekteyiz.